Je hebt het vast meegekregen: Het niveau begrijpend lezen van kinderen in Nederland is ver onder de maat.

 

En dat ligt niet aan de kinderen.

 

Maar ook niet aan het onderwijs. Het onderwijs zit in een wurggreep en heeft moeite om zich los te worstelen. Kinderen leren 'trucjes' en de verwachting is dat ze die trucjes weten toe te passen op alles wat ze lezen. 

 

Dat werkt helaas niet. En dat werkt al 15 jaar lang niet, zegt het laatste onderzoek (Pisa). 

 

Het gevolg is dat heel veel kinderen nog maar heel weinig papieren boeken lezen. En dat terwijl "lezers van papieren boeken de beste lezers zijn" (ook Pisa).


Hoe kan het wel en hoe pak je het aan?

We gaan terug naar toen. De tijd waarin meester nog voorlas, op vrijdagmiddag. Een tijd waarin misschien nog wat nagepraat werd over het boek. Over wat je spannend vond of juist lief. We gaan samen lezen. In kleine groepjes, hooguit 5 kinderen, met voorlezen, luisteren, praten, delen, vertellen.. en met als eerste doel: Weer plezier krijgen in lezen

Hoe helpt motivatie het begrijpend lezen?

Wist je dat vrij lezen wel helpt voor gemotiveerde lezers, maar niet voor kinderen die niet van lezen houden? Om gemotiveerd te raken voor lezen, is het samen doen belangrijk. Voorlezen is uiterst geschikt om je kind gemotiveerd te maken zelf te gaan lezen. Maar vaak ontbreekt de tijd of komt het er niet van. 

 

Als je kind uiteindelijk zelf om boeken gaat vragen, met verhalen thuiskomt, een boek wil navertellen, dan komt pas het echte begrijpend lezen op gang. Door samen te praten en na te denken over boeken, komt je kind tot begrip. Gaat het teksten kritisch bekijken en zelfs een eigen mening vormen misschien. 

 

Begrijpend lezen, zoals begrijpend lezen moet zijn: een gedeelde en doorleefde ervaring waar je kind blij en wijzer van wordt. 

Hoe gaat het in zijn werk?

SuperLeesKids is voor kinderen vanaf groep 4 tot en met 8 van de basisschool. Maximaal 5 kinderen in een groepje, per jaargroep. 
De kosten zijn €15,- voor wekelijks 45 minuten (maandelijkse factuur).

De leesgroep start in Lochem aan de Weidemolenlaan 32. 
Edwin is leerkracht, Remedial Teacher en heeft veel ervaring met (leren) lezen.

 

Wat gaat helpen: 

  • je kind raakt gemotiveerd om zelf te lezen
  • je kind wordt spelenderwijs beter in begrijpend lezen
  • je kind kiest vaker voor boeken, minder voor het scherm
  • je kind wil graag leeservaringen met je delen
  • ook van jou als ouder wordt iets gevraagd (maar je kind doet het 'werk'!)

Meld je vrijblijvend aan voor SuperLeesKids en profiteer van een bonus!

 

Bel, mail of app naar:

06 - 414 00 118

studietafel@gmail.com

van Edwin.